32 Świąteczny Indyk - Borniak

Świąteczny Indyk

Świąteczny Indyk

Oto świąteczny przysmak, który rozbudzi apetyt i wprowadzi w magiczną atmosferę rodzinne uroczystości. Delikatne mięso indyka, delikatnie wędzone, będzie doskonałym uzupełnieniem tradycyjnego świątecznego stołu. Podkreśl atmosferę radości i wspólnego dzielenia się posiłkiem, delektując się aromatycznym, soczystym mięsem, które rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 1 indyk (ok. 8 kg)

Solanka:

  • 2 litrów wody
  • 2 kostki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki whisky Jack Daniel’s Tennessee Fire
  • 1 liść laurowy
  • 100 g masła

Nacierka:

  • 8 łyżek soli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 4 łyżki papryki słodkiej
  • 4 łyżki cebuli w proszku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • Olej słonecznikowy

NARZĘDZIA

PRZEPIS

Przygotuj solankę:

  1. Do garnka wlej wodę.
  2. Dodaj kostki bulionu, cukier, sól, sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w pół cebulę, whisky, liść laurowy i masło.
  3. Zagotuj mieszankę mieszając by wszystko ładnie się wymieszało.
  4. Gotuj na wolnym ogniu, aż jej objętość zmniejszy się o połowę (około 30-40 minut).
  5. Gdy solanka zmniejszy swoją objętość, przecedź ją przez sitko, oddzielając płyn od twardych składników.

Przygotuj nacierkę:

  1. Do miski wsyp sól, brązowy cukier, czosnek w proszku, paprykę, cebulę w proszku, pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj indyka:

  1. Oczyść, umyj i osusz indyka.
  2. Złóż nogi indyka na krzyż, a skrzydła włóż pod nogi, tak aby przylegały do tułowia.
  3. Strzykawka do nastrzykiwania mięsa wystrzykuj ciepłą solankę w mięso. Powtarzaj tę czynność w różnych miejscach indyka.
  4. Rozprowadź odrobiną oleju po całym indyku, a następnie posyp go przygotowaną nacierką, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
  5. Rozgrzej wędzarnię do 120°C bez dymu. Umieść indyka na półce wędzarni, dbając o to, aby mieć miseczkę na ociekający tłuszcz.
  6. Napełnij generator dymu zrębkami bukowymi, umieść sondę termometr do żywności w indyku i rozpocznij proces wędzenia.
  7. Gdy indyk osiągnie 50°C wewnątrz wyłącz generator dymu i pozostaw temperaturę wewnątrz komory 120°C.
  8. Gdy indyk osiągnie 75°C wewnątrz wyłącz wędzarnię i wyjmij i pozostaw indyka, aby odpoczął przez co najmniej 20 minut.
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone.